Po naszymu
2018-02-08

Kreple i godki Noszyj czeledki

Wizyta u Mamulki

W tłusty czwartek 8 lutego z wizytą "u noszyj czelodkowyj Mamulki" zjawiły sie  laureatki  27 konkursu. Przyniosły ze sobą same pyszności. Były kreple, ciasta, soki, a nawet swojskie jajca. Opowieścią nie było końca. Było i na smutno i na wesoło jak to w życiu bywa. Ale i jak na babski comber przystalo znalazł się tam też jeden rodzynek ;)

Szczegóły wkrótce. A dla ambitnych przepis na ten "nojepszy krepel"

Składniki:

1 kg mąki
10 dkg drożdży
10 – 15 dkg cukru
około ½ l mleka
7 żółtek
1 jajko
1 dkg soli
10 dkg masła lub margaryny
1 kieliszek spirytusu lub wódki
1 – 1 ½ kg tłuszczu do smażenia najlepiej frytura lub olej (smalec w pierwotnej recepturze)
10 dkg cukru pudru do posypania
40 dkg marmolady lub konfitur osączonych

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać. Zarobić rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżką cukru, 20 dkg mąki i mlekiem. Gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości dobrej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, szczyptę soli, alkohol. Ciasto wyrabiać aż będzie gładkie, lśniące, będzie odstawać od reki i ukażą się na powierzchni ciasta pęcherzyki powietrza. Wlewać po trochu tłuszcz, jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Zostawić w cieple do wyrośnięcia (10 – 15 minut).

Gdy ciasto zwiększy swą objętość o 100% nabierać partiami i wykładać na stolnicę posypaną mąką, bardzo lekko wywałkować na grubość 1 ½ - 2 cm. Ciasto wywałkowane podzielić na 2 części. Na jednej części zarysować koła foremką o średnicy 4 cm. Na środku kół kłaść po trochu marmolady lub innego nadzienia. Z drugiej części wykrawać tą samą foremką krążki z ciasta, nakładać na kółka z marmoladą, obcisnąć dokładnie palcami naokoło każdego krążka i foremką wykrawać pączki, układać na deseczce posypanej mąką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tłuszcz do smażenia pączków roztopić w rondlu. Sprawdzić czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany (wrzucić kawałek ziemniaka – tłuszcz nie przypali się): wrzucić kawałeczek ciasta, gdy ciasto szybko wypłynie i zaraz zarumieni się, można smażyć. Wyrośnięte pączki kolejno brać ostrożnie na rękę, pędzelkiem omieść z mąki, kłaść na gorący tłuszcz górną stroną na dół. Pączki powinny swobodnie pływać, gdy się zarumienią od dołu, obrócić szpikulcem do góry i i dosmażyć bez przykrycia. Usmażone paczki, starannie osączyć, układać na płaskim szerokim półmisku, oprószyć cukrem pudrem albo polać lukrem i posypać skórka pomarańczy

SMACZNEGO !

 


Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Kliknij zgadzam się.